Restaurasjon av lugarer
Lugarer på brudekk
I perioden 2016-17 ble to lugarer på brudekket antikvarisk restaurert av
Engøyholmen kystkultursenter i samarbeid med Riksantikvaren.
Disse lugarene er plassert i forkant av en salongenhet som ble installert
aktenfor skorsteinen på brudekket i 1958.
Etter at søsterskipet «Kronprinsesse Märtha» havarerte i 1956, ble «Rogaland» satt inn som reserveskip i den passasjerførende kystpostruten Bergen-Oslo. Salongenheten ble montert da det viste seg at salongkapasiteten på «Rogaland» var for liten for passasjerfart. Bare babord lugar hadde intakt innredning. Innredningen (køyer, vaskeservant, speil) framstod som enkel, men funksjonell; den ble vurdert som
tilnærmet original fra 1958. Styrbord lugar var helt uten innredning.
På grunn av vannskader var det gjort utbedringer av dørk og innerkledning
av lugarskott. Arbeidet med å avklare forhold omkring originalt dørkbelegg
og kledning innerside skott, inklusive tapet, var tidkrevende. Det elektriske
anlegget som stikkontakter, brytere og ledninger var hovedsakelig originalt.
De to lugarene framstår i dag som tidstypiske for sent 1950-tall.
Engøyholmen kystkultursenter restaurerte i 2015 også to matroslugarer akter på styrbord side stormdekk. Erfaringene fra dette arbeidet kom til nytte ved restaureringsarbeidene i 2016-17.
Gjenoppbygging av fire lugarer på hoveddekk
Fire lugarer og et dusjrom gjenoppbygges nå på babord side hoveddekk midtskips. Lugarene gjenoppbygges på grunnlag av bl.a. byggetegning fra 1958, fotografier og undersøkelser av sakkyndige.
Etter at «Rogaland» fikk installert diesel-maskineri i 1950 ble babord askeheis ombygd til dusjrom i lugarområdet på hoveddekket. Dusjrommet er nå gjenoppbygd som klinket stålkonstruksjon.
Retningslinjer for restaurering/gjenoppbygging av lugarer og dusjrom er fastsatt av Riksantikvaren/Rogaland fylkeskommune som frednings-myndighet.
Sjøfartsdirektoratet har godkjent materialbruken ved denne gjen-oppbyggingen under forutsetning av at det monteres sprinkleranlegg i lugarene.
